Söyleşi

Ayşegül Çakır Ayhan

Ayşegül Çakır Ayhan 1992 yılında İstanbul’da doğdu. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. 2015 yılında başladığı profesyonel meslek hayatına 2018 yılından itibaren Çağlayan Architects‘te Proje Koordinatörü olarak devam etmektedir.

www.caglayanarchitects.com


Projeleriniz için öncelikli olarak tercih ettiğiniz, bağ kurduğunuz özel markalar var mı? Ne gibi kriterler firmalar ve markalar ile bağ kurmanızı sağlar?

Her projeyi yeni bir yolculuk olarak değerlendiriyoruz. Malzemeleri, tasarım tercihlerini projeye özel olarak belirliyoruz. Tasarım kriterlerimizi koruyarak, işverenle birlikte projeleri değerlendirip geliştiriyoruz. Memnun kaldığımız, değer katacağını düşündüğümüz markalara yer verip, ürünlerin kaliteli olması ve tasarımlarımızla uyum sağlaması konusuna dikkatli yaklaşıyoruz. Çözüm ortaklarımızın proje sürecinde verdikleri teknik destek bizim için çok önemli. Bu destek ilerleyen zamanlarda onlarla çalışma konusunda karar vermemizi sağlayan en önemli başlıklardan biri.

Projelerinizde kullanacağınız ürünler için karar verme süreci ofisinizde nasıl işliyor? İdeal bir materyal seçim sürecini nasıl tanımlarsınız?

Öncesinde kapsamlı bir araştırma yapıp, proje tasarımına uygun ürün ve malzeme seçimleri yapıyoruz. Seçtiğimiz ürünleri kullanacağımız mekanlara göre fonksiyonel olarak değerlendirip, bu seçimlerin bir arada üç boyutlu olarak nasıl duracaklarını görmek için projeyi modelliyoruz. Modelleme sürecinde, seçtiğimiz malzemelerin dokusunu, işlevini ve mekana uyumunu değerlendiriyoruz; vazgeçtiğimiz ya da farklı yorumladığımız sonuçlar ortaya çıkabiliyor. İşverenden aldığımız yorumlar doğrultusunda, işverenle değerlendirmeler yaparak çalışmayı tekrar ele alabiliyoruz. Ürünlerin numunelerini birbirleriyle değerlendirip, nasıl daha iyi bir uyum yakalayacağımızın üzerinde duruyoruz. Ürünleri daha iyi anlamamıza ve geliştirmemize yardımcı olduğu için mock-up yapmayı tercih ediyoruz.

Yapı malzemeleri üzerine son gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz?

Tasarımlarımıza değer katacağını ve bir farklılık getireceğini düşündüğümüz ürünler için sıkı araştırmalar yaptığımızı belirtmeliyiz. Fuarları takip ederek, çözüm ortaklarımızla kullanmak istediğimiz ürünler üzerine fikir alışverişleri gerçekleştiriyoruz. Yine online ortamdan birçok ürüne ulaşabilmek mümkün, ofise gelen katalogları değerlendiriyoruz. Kaynak olarak RAF Ürün Dergisi’ni de kullanıyoruz.

Projelerinizde imzanız olarak adlandırabileceğiniz, olmazsa olmazınız bir malzeme var mı?

İmzamız diyebileceğimiz, her projede özellikle kullandığımız bir malzeme yok. Fakat projelerimizde sıklıkla kullandığımız ürünler var. Son projelerimizde duvarlarda farklılık yaratmak için dekoratif sıvalar kullanıyoruz. Yine yarattığımız mekanların karakterine uygun olacak şekilde duvarlarda görseller kullanıyoruz. Tasarladığımız mekanların kendisine has detayları olması bizim için önemli.

Türkiye yapı endüstrisinde eksikliğini hissettiğiniz ürünler var mı?

Elbette… Duvar kaplamalarından zemin kaplamalarına kadar her alanda eksikliğini hissettiğimiz bir ürün var. Ekolojik ve sürdürülebilir ürünleri daha fazla yapı endüstrisinde daha fazla görmek isteriz.

İlgili Yazılar
Söyleşi

Doğan Mete

3 Mins read
2005 yılında Haliç Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Doğan Mete, eğitim hayatının hemen ardından İstanbul’da tarihi yarımada bölgesinde kendi ofisi Doğan Mete…
Söyleşi

Çağıl Akçurin

3 Mins read
Özellikle projelere getirdiği “haute couture fonksiyonellik” ve “sofistike yalınlık” ile tanınmaktadır. Tasarladığı kamu-özel iş birliği olan Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı ve Mimarlar Odası…
Söyleşi

Ayşegül Güner

3 Mins read
İstanbul’da 2002 yılından beri edindiği deneyimi 2008’de AAD Architects&U.WE Design çatısı altında birleştiren Mimar Ayşegül Güner, mimarlık, iç mimarlık ve kentsel tasarım…