İç MekanProje

Başbuğ Otomotiv Açık Ofis ve Yönetim Binası

Otomotiv sektöründe hizmet veren Başbuğ Otomotiv’in açık ofis ve yönetim binalarının tüm tasarım ve uygulama projeleri YOO Mimarlık tarafından, özgün ve bölgeye uygun şekilde gerçekleştirildi. Toplam 3650 m² alana yayılan projede; açık ofis, yönetim ofisi, sosyal ve ortak alanlar, kafeterya, farklı formlarda toplantı odaları ve konferans salonu YOO Mimarlık imzasıyla tasarlandı.

Projenin tasarım yaklaşımında iki temel prensip benimsendi. Bunlardan ilki ofisleri hem iç mekân olarak ele almak ve kullanıcı konforunu ön planda tutmak, ikincisi ise tüm kullanım alanlarıyla beraber marka kimliğini vurgulamak oldu.

Açık ofis alanının, çalışanların daha mutlu vakit geçirebilecekleri bir forma dönüştürülmesi istenen Başbuğ projesi; modern dünyaya ayak uyduran, yenilikçi, huzurlu, renkli ve çalışanların keyif alabilecekleri, insanı merkezine alan bir çalışma ortamı ile çalışanları gözeten ve güncel iş yaşamının gerekliliklerini yerine getiren bir merkez olarak konumlandırıldı.

Daha önce depo olarak kullanılan, kat yüksekliği fazla olan ve mekânın ortasında oldukça büyük bir cam tavanı olan alan, “açık ofis alanı” olarak tasarlandı. Proje öncesi ofis olarak kullanılan alanlar, müşteriler geldiğinde toplantıların yapılabileceği ve yönetim kadrosunun konforlu bir şekilde çalışabileceği; yemekhane bölümü ise keyifli bir ortamın yakalanacağı, eğitim ve etkinliklerin düzenlenebileceği bir alan olarak tasarlandı.

Mekânın ortasında yer alan yaklaşık 100 m²’lik ışıklık, her ne kadar mekân açısından bir zenginlik olsa da çalışma ortamında ışık kontrolü sağlanamadığı için zorlukları olan bir alandı. Sosyal alanlar ve çalışma alanlarını ikiye ayırmak yerine sosyal alanlar tam da bu bölüme kaydırılarak, ışık kontrolü yapılamayan bu alan daha verimli bir şekilde kullanılırken çalışma alanının sinerjisi de yükseltildi. Toplantı odaları ve panelleri fiziksel ve görsel bir sınır olarak değil, ofis alanlarını tanımlayan birer unsur olarak ele alındı ve tüllerle birlikte bambaşka bir görünüme kavuştu.

Açık ofis alanını maksimum verimlilikle sunabilmek için proje genelinde iki önemli teknik konu gündeme alındı: Cam tavan için gerekli film kaplama işlemiyle güneşin daha kontrollü olarak içeri alınması, ve akustik materyaller ile fazla kullanıcının aynı anda çalışması nedeniyle oluşabilecek ses/gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi.

Sosyal alanın ortasına 200 yıllık zeytin ağacının getirilmesi ve ağacın uyum süreci, projenin en zorlu süreçlerinden birisiydi. Yer değiştiren zeytin ağaçları, yeni yerine alışana kadar biraz sararıp yapraklarını döküyor. Bir canlıyı koruma hissinin yarattığı kaygı ile defalarca kez yapılan bakımlar sonrası sosyal alanın tam ortasındaki yerine alışan zeytin ağacı, şu anda tüm heybetiyle mekânın yıldızı konumunda.

Ofis binası ile birbirine bağlantılı olarak bulunan Yönetim Binası’nda ise bambaşka bir tasarım dili benimsendi. Ofis binasında genç ve dinamik bir tasarım dili belirlenirken, yönetim ofisinde ise ferah ve dikkat çekici bir tasarım hedefi ile yola çıkıldı. Tüm dünyadan iş ortaklarının ağırlanacağı yönetim ofisinde doğal malzemelerin sıcaklığı kullanılarak konforlu, ferah ve sofistike bir yaklaşım benimsendi. Ofis binasındaki gösterişli cam tavan referans alınarak yeşili mümkün olduğunca içeri alan; renkli, dinamik ve konforlu bir alan tasarlandı. Farklı malzeme ve teknikler ile mekânsal konfor sağlanırken, bu çeşitliliğin mekân organizasyonunda rahatça okunabilmesi sağlandı.

“Esneklik” ve “dönüşüm” bu projenin temel anahtar kelimeleri arasında yerini aldı. Yönetim ofisinde çalışan sayısı 10 iken çok sayıda toplantı odası ve yemekhane kullanımı ile bu sayı 200 kişiye kadar yükseldi. Mevcuttaki kat kullanımları farklılaştırarak, yönetim ofisi ortak alanlardan uzaklaştırıldı ve en üst kata alındı, orta kat içinde ise yemekhane ve mutfak alanları çözümlendi.

Yönetim Binası projesinin yıldızı; işverenin sahip olduğu deniz akvaryumunun özel sisteminin korunarak duvar ünitesinin bir parçası haline getirilmesi oldu. Bu akvaryum, projenin en dikkat çekici çalışmaları arasında yerini aldı.

Yönetim Binası’nın tasarımındaki anahtar kelimeler; iyi detaylandırılmış, modern çizgilere sahip, gösterişten uzak ancak dikkat çekici, doğal malzemelerin olduğu, sanatla ilişkili, konforlu, aydınlık ve genç olarak sıralanabilir.

Proje Yeri: Esenyurt, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
İşveren: Başbuğ Grup
Tasarım Ofisi ve Ana Yüklenici: YOO Mimarlık
Mimari Tasarım Ekibi: Seda Bilir Aksu, Gökhan Uzun, Güven Erman, Hande Gönüllü Aydemir
Mekanik Projesi: Pasifik Mühendislik
Elektrik Projesi: Delta Enerji
Tesisat Projesi: Pasifik Mühendislik
Fotoğraf: ALTKAT Architectural Photography, Alp Eren
Uygulama Ekibi: Tolga Albayrak, Bilal Carlıoğlu, Kerem Yanık, Tuğrul Yıldırım
Proje Bitiş Yılı: 2020
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Toplam İnşaat Alanı: 3.650 m²

İlgili Yazılar
İç Mekan Ürünüİnce YapıÜrün

Kastamonu Entegre’den Virüs ve Bakterilere Karşı Etkili Panel Yüzeyi: Safe Surface

Islak MekanÜrün

Roca Puzzle Duş Koleksiyonu

Söyleşi

Beysun Mert