Söyleşi

Erhan Sağır

Erhan Sağır, 2005 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul’da kendi mimarlık pratiği Erhan Sağır Mimarlık’ı kurdu. Erhan Sağır Mimarlık çatısı altında uzmanlığını otel, konut, restoran, kafe gibi yapı tasarımlarından özel imalat mobilya, aydınlatma, ürün tasarımlarına kadar farklı ölçeklerde ve geniş bir alanda geliştirdi. Özellikle gastronomi mekanlarında birçok köklü ve dinamik marka ve ünlü şef ile çalışan ve çalışmaya devam eden Sağır, bu mekanlarla farklı ödüllere sahip oldu. Hem yurt içi hem de yurt dışı pazarına hizmet eden Erhan Sağır Mimarlık’ın şu anda da Amerika’nın birçok eyaletinde; Orlando, Atlanta, ayrıca İngiltere’de, Almanya’da ve Monaco’da otel, konut, restoran projeleri devam ediyor.

www.erhansagirdesign.com


Projeleriniz için öncelikli olarak tercih ettiğiniz, bağ kurduğunuz özel markalar var mı? Ne gibi kriterler firmalar ve markalar ile bağ kurmanızı sağlar?

Gerek mobilya olsun gerek aydınlatma gerekse de yapı malzemeleri, projelerimizde tercih ettiğimiz ve önceliğimiz olan markalar elbette var.

Şunu mutlaka belirtmek gerekiyor ki malzeme seçimleri; proje süreci, yatırımcı ve bütçeyle yakından alakalı. Ancak bu açıdan şanslıyız ki çalıştığımız firmalar ve yatırımcılar bizi oldukça özgür bırakıyor. Eğer ki konsepte ve projeye de uygunsa tercih ettiğimiz malzemeyi veya ürünü tasarımlarımızda rahatlıkla kullanabiliyoruz.

Diğer yandan firmalar ve markalar ile bağ kurmamızı sağlayan en büyük etmen sanıyorum özgünlük. Birbirini tekrar etmeyen ürünleri bulmak her zaman kolay olmuyor. Kendine has bir dili, imalat detayı olan markalara tasarımlarımızda rahatlıkla yer veriyoruz. Bir markanın kendi imalatı, detayları düşünülmüş, özgün bir ürün ortaya koyması bizler için tercih aşamasında oldukça önemli diyebilirim.

Cookshop Arkabahçe, Etiler

Projelerinizde kullanacağınız ürünler için karar verme süreci ofisinizde nasıl işliyor? Mock-up, replika üretimi gibi deneysel yaklaşımlarınız var mı? İdeal bir materyal seçim sürecini nasıl tanımlarsınız?

Projelerimizde kendi özel imalat ürünlerimizi sıklıkla kullanıyoruz. Bu gibi durumlarda kesinlikle mock-up yaptırmayı tercih ediyoruz. Elbette ki ürünü imalat öncesinde 3D modeller, renderlar ve sunumlar ile yatırımcıya aktarıyoruz fakat aynı zamanda numune ürün yaptırmak o ürünü deneyimlemek açısından çok önemli.

İlk kez imal ettireceğimiz tasarımlarımızda özellikle ergonomiyi, proporsiyonu ve diğer etmenleri test etmek için ise kesinlikle numune ürettiriyoruz. Bazı durumlarda yaptırdığımız numuneler tasarımı bambaşka noktalara dahi taşıyabiliyor.

Muutto İstanbul, Galataport

Yapı malzemeleri üzerine son gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz?

Yapı malzemeleri konusunda bilgi sahibi olmak için öğrencilik yıllarımdan bu yana sektöre yönelik dergi, makale, yazı gibi organları severek takip ediyorum. Bu yazılı kaynakların aynı zamanda ciddi bir arşivleme gerektirdiğini düşünüyorum. Fakat son zamanlarda, hatta epeyce bir zamandır piyasaya çıkan yeni malzemeleri ve imalatları takip etmek için özellikle internetin bizim için çok yardımcı bir araç olduğunu belirtmek isterim. Birçok farklı ürüne veya yapı elemanına web sitelerinden online olarak rahatlıkla ulaşmak mümkün. Bu durumun güncel kalmak için çok yardımcı olduğu görüşündeyim.

Ayrıca bu konu hakkında gerçekleştirilen konferansları, sunumları ve fuarları da kaçırmamaya çalışıyoruz. Bahsetmiş olduğum gibi birçok üretici/imalatçı firmayla yakın iletişim içindeyiz. Bu firmaları sık sık ofisimize davet ediyoruz. Sektördeki yenilikler hakkında keyifli sunumlar gerçekleştiriyorlar. Bu sunumların en güzel yanı malzemeyi yakından tanımak, dokunmak ve deneyimlemek oluyor.

Èlie İstanbul

Projelerinizde imzanız olarak adlandırabileceğiniz, olmazsa olmazınız bir malzeme var mı?

Projelerimizde olmazsa olmaz malzeme doğal ahşap diyebilirim. Her mekâna, konsepte bir şekilde ahşabı entegre etmeye çalışıyoruz. Hem doğallık ve sıcaklık katması açısından hem de birçok ürünün imalata entegre edilebilmesi açısından ahşap bizim için önemli bir malzeme. Bazı projelerimizde aydınlatmaları ve mobilyaları ahşaptan imal ederken bazen hiç düşünülmemiş bir ürünü de aynı şekilde ahşapla ortaya çıkartabiliyoruz. Şekil verme sürecinde imalatçı firmalarla sıkı bir kontakt içinde olunca ahşaptan elde edemeyeceğimiz bir ürün yok diyebilirim. Ancak şunu da belirtmek gerek ki, hangi ahşabın nerede, nasıl ve ne şekilde kullanılacağı konusu da oldukça önemli. Bu noktada ise malzemeyi çok iyi tanımak ve imal edilecek ürünün detayını çok iyi çözmek gerekiyor.

İnari Omakase, Kuruçeşme

Türkiye yapı endüstrisinde eksikliğini hissettiğiniz ürünler var mı?

Açıkçası Türkiye’de birçok ürüne ulaşabildiğimizi düşünüyorum. Birçok malzeme ülkemizde bulunuyor ve tasarımlarımızı rahatlıkla imal ettirebiliyoruz. Ancak son dönemlerde dünyanın içinde bulunduğu şartlardan da dolayı metal türevi malzemelere ulaşmak oldukça zor diyebilirim. Bu durumu muadili malzemeler ile çözmeye çalışıyoruz. Farklı metal tiplerini farklı imalat detayları ile birbirinin yerine rahatlıkla kullanabiliyoruz.

İlgili Yazılar
Söyleşi

Doğan Mete

3 Mins read
2005 yılında Haliç Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Doğan Mete, eğitim hayatının hemen ardından İstanbul’da tarihi yarımada bölgesinde kendi ofisi Doğan Mete…
Söyleşi

Çağıl Akçurin

3 Mins read
Özellikle projelere getirdiği “haute couture fonksiyonellik” ve “sofistike yalınlık” ile tanınmaktadır. Tasarladığı kamu-özel iş birliği olan Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı ve Mimarlar Odası…
Söyleşi

Ayşegül Güner

3 Mins read
İstanbul’da 2002 yılından beri edindiği deneyimi 2008’de AAD Architects&U.WE Design çatısı altında birleştiren Mimar Ayşegül Güner, mimarlık, iç mimarlık ve kentsel tasarım…