MimariProje

Maslak Square

A+ standardında, yeşil bina sertifikalı, toplamda 76.000 m² inşaat alanına sahip, kentsel referanslı bir ofis projesi olan MASLAK SQUARE, Maslak’ta iyi konumlanmış ve gelişime açık bir lokasyondadır. Metro ve toplu ulaşım hatlarına yürüme mesafesindedir.

Maslak Square Projesi iki ofis bloğu olarak zeminden yükselir. Biri 19 (A Blok) diğeri 9 (B Blok) katlı olan yapılar, hem birlikte hem de bağımsız kullanılabilmek üzere tasarlanmıştır. Birbiriyle aynı dik köşeli bumerang formuna sahip olan yapılar, farklı yüksekliktedir. Kütleler alt ve üst katlarda düzensiz dörtgen bir forma ulaşır.

Binanın temel fonksiyonunu tanımlayan ticari ofislerin yanı sıra +95, +99 ve +102.5 kotlarda ticari alanlar planlanmıştır. Ana ticari alan, A Blok altındaki Foodcourt alanıdır. Yeme – içme ağırlıklı ticari fonksiyonlara ek olarak süpermarket, lostra gibi ikincil alanlar da eklenmiştir.

Meydan seviyesinden A Blok altındaki Foodcourt alanına girilir ve dükkanlar, B Blok altında da tek kat yüksekliğinde devam eder. Meydana cephesi olan dükkanların, buradan ikinci girişleri bulunur. +95 kotu ile +99 kotu arasında B Blok’un iki yanından bağlantılar mevcuttur. Ana bağlantı, iki blok arasındaki pasaj alanında gerçekleşir. İki kot arasındaki diğer bir bağlantı da B Blok’un batı tarafından, peyzaj merdivenleri ile gerçekleşir. Bina çekirdekleri birbiriyle büyük ölçüde benzerdir. Büyük kulede simetrik yerleşen 6 ana asansör varken B kulesinde simetrik 4 asansör bulunmaktadır, bu yüzden B kulesinin çekirdeği daha kısadır. Bu fark dışında merdiven genişlik ve sayıları, servis asansörleri, şaftları, ıslak hacim yerleşimleri aynıdır. Islak hacimlere ulaşım çekirdek içerisinden olacağı gibi ofis içlerinden de sağlanmaktadır. Bu şekilde Avrupa’daki kullanım şekline de gerektiğinde geçilebilir. Islak hacim ve ofis giriş koridorları, asansör holü ile bir H formu oluşturur. H formu iki ucundan gün ışığı aldığı için çekirdek aydınlık ve ferah bir hissiyat verir.

Binanın otopark girişleri komşu parsele paralel gerçekleşir. Çift yönlü rampa ile güney taraftan araç giriş i sağlanır. Girişin bu tarafta olması caddedeki trafikten uzaklaşmak ve Büyükdere’ye açılacak yoldan ulaşım için idealdir. Kuzey yönündeki giriş, lojistik servislere hizmet verir. Tek şeritli ve kamyonlara uygun eğimde planlanan rampadan kontrollü giriş/çıkış sağlanır. Binanın iki rampası makas şeklinde çalışır ve inovatif bir kurgudur. İleride bina senaryosundaki değişikliklerde giriş çıkış kurgusu değiştirilerek esnekliğe imkan sağlar.

Çatılarda konumlandırılan bina kazan dairesi, chiller soğutma kuleleri ve ilgili teknik hacimlerin yarattığı görsel düzensizliği toparlamak için cephe tacı oluşturulmuştur. Bina dört borulu Fancoil sistemi ile iklimlendirilmektedir. Lobi ve ticari alanlar ayrıca bölgelenmek üzere ofis alanları üç havalandırma zonuna ayrılarak verim artırılmış ve en yüksek konfor elde edilmiştir. Ofis alanlarının teknik cihazları çatıda yerleşirken Foodcourt ve dükkan havalandırma iklimlendirme cihazları B1 kat civarında yerleşir.

Binanın ekolojik olması, kullanılan malzemelerin uzun ömürlü ve dönüştürülebilir olması katma değerdir. Sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı için gün ışığından en yüksek fayda sağlanması, doğal havalandırma gibi konular önemlidir. Leed Gold Yeşil Bina Sertifikası hedefi ile yapı, enerji korunumu sağlamak için daha verimli sistemler ile donatılmıştır ve operasyonel maliyetler minimize edilip, doğal kaynak israfı mümkün olduğunca engellenmeye çalışılmıştır. İnşaat ve dekoratif malzemelerde geri dönüşümlü malzemeler ve markalar tercih edilmiştir.

Bina hacmi, yüksek güneş korunumu ve ısı yalıtım değerine sahip bir cam manto ile kaplanmıştır. Cephe, panel sistem alüminyum doğramalı giydirme cephedir. Bu cephenin üzerinde ikinci bir katman giydirilmiştir. Yine alüminyumdan yapılan bu dış elemanlar, güneş ışığını açılı aldığı durumlarda geniş izdüşümlü bir alanda gölgeleme sağlamakta ve böylece yüksek performanslı bir iklimsel şartlandırma sağlanmaktadır.

Blokların arasındaki köprüler ile her iki katta bir bağlantı sağlanmıştır. Bloklar ayrı kullanıldığı durumda da her bir blok için ayrı lobi ve drop-off alanları ve tamamen bağımsız teknik altyapı kurgulanabilmektedir. Bu anlamda proje, kullanıcılarına farklı alternatifler sunar. Blok tip kat alanı 1.100 m²’dir. Genişleyen katlardaki brüt alan 1.300 m² ye ulaşır. İki blok birleştiği takdirde, tip katlarda en az brüt 2.200 m² yatay ofis kullanım alanı oluşur.

İlgili Yazılar
İç MekanProje

Karaköy Lokantası

2 Mins read
2000 yılından bu yana gündüzleri esnaf lokantası, akşamları ise modern meyhane olarak varlığını sürdüren Karaköy Lokantası’nın aynı sokak üzerinde taşındığı yeni mekânı,…
MimariProje

CAJA by Maxx Royal

5 Mins read
Bodrum – Türkiye’deki pastoral koylardan birinde yer alan ve GEOMIM & GEO_ID işbirliğinde tasarlanan CAJA by Maxx Royal, uzun süreli konaklama hizmetlerine…
İç MekanProje

JUSTWork Paylaşımlı Ofis

1 Mins read
JUSTWork, İstanbul Meydan AVM’de yer alan “Yeni Jenerasyon Ofis Kampüs” modelini ilk defa Türkiye’ye getiren paylaşımlı ofis yapısıdır. Atölye A Mimarlık tarafından…