İç MekanProje

Procter and Gamble Kafeterya

P&G’nin Gebze tesislerinde yer alan mutfak bölümü, yemek yeme, kafe, dinlenme gibi sosyal alanlardan oluşan yaklaşık 924 metrekarelik iki katlı proje Çağlayan Architects tarafından tasarlandı.

Yaklaşık 15 yıldır yenilenmemesi ve mevcut tavanın kötü olması gibi sebeplerden kullanıcıların keyif almadıkları bir alandı. Çağlayan Architects bu alanı tamamen ele alıp, bütün yerleşimi değiştirip, en baştan çatı kurgusunu da dikkate alarak herkesin keyif alabileceği bir mekan yaratmayı amaçladı.

Projenin planlama aşamasında tek tip, standart oturum gruplarının dışına çıkararak, kullanıcıların alternatifli tercihler yapabilecekleri oturum alanları oluşturuldu. İki kişilik masaların yanında, 12 kişilik kalabalık bir grubun birlikte sosyalleşebileceği büyük masalar planlandı. Plan düzlemindeki bu tekdüzeliği kırmak isteyen ekip, planı üçüncü boyutta daha fazla geliştirerek farklı yüksekliklerde masalar ve farklı tipteki sandalyeler ile dinamizmi yakalamaya çalıştı.

Mekanı incelerken ekibi oldukça etkileyen çatı yapısı açıkta bırakıldı ve tavana beton görünümlü sıva yapılarak, tüm mekanik ve elektrik altyapıları çıplak bırakılacak şekilde konsepte dahil edildi. Mekandaki yükseklik algısını vurgulamak amacıyla kullanılan sarkıt aydınlatmalar ve yapay bitkilerle doldurulmuş sarkıt saksılar, konsepti daha fazla güçlendirdi. Mevzuat gereği yemek alanlarında gerçek bitki kullanılamadığı için yapay bitkiler tercih edildi.

Kullanıcıların kendilerini rahat ve özel bir mekanda hissetmeleri fikrini odak noktasında tutan Çağlayan Architects, tavanın yüksekliği ve yapısından faydalanarak mekan içerisinde çatı kurgusuyla ilişkili olacak şekilde çeşitli gazebolar tasarladı. Şeffaflığı temel alarak tasarlanan gazebolar ile kullanıcıyı hem mekana hakim kılmak, hem de onlara bir izolasyon sağlamak hedeflendi. Konsept renklerinde daha sakin bir yol izlenirken; bitkilerin yeşili ve gazebolarda ortaya çıkan mavi renk ile birlikte mekanda yeni bir heyecan yaratıldı. Zeminde farklı dokularda malzeme kullanarak, içinde bahçe hissi veren yapay bitki kullanılan masalar vurgulandı ve ön plana çıkarıldı.

Ekip mekan kurgusunu oluştururken, kişi sayısını tam kapasite ve pandemi düzenine uygun olacak yerleşimle iki şekilde planladı. Ayrıca masalarda kullanıcıların birbirleriyle olan sosyal mesafesini koruyabilmek için şeffaf bölücüler kullanıldı ve masalardaki kapasite azaltıldı. Sonuç olarak ofis çalışanlarının vakit kaybetmeden, fabrika alanları içerisinde keyifle yemek yiyip, kahvelerini içip çalışma alanlarına dönebilecekleri ferah, aydınlık bir kafeterya-yemekhane alanı elde edildi.


  • Proje Yeri: Gebze, Kocaeli
  • Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
  • Tasarım Ofisi: Çağlayan Architects
  • İşveren: Procter and Gamble
  • İnşaat Bitiş Yılı: 2021
  • Toplam İnşaat Alanı: 1.024 m²

 

İlgili Yazılar
Çatı - CepheÜrün

LAMILUX ile Gün Işığından Gelen Özgürlük

Söyleşi

Filiz Cingi Yurdakul

Isıtma-Soğutma SistemleriÜrün

Mitsubishi Heavy Klima Filtrelerinin Covid-19’a Karşı Etkinliği Kanıtlandı