Haber

Virginia Tech, Şantiyelerde Kullanılacak Robotik Teknolojiyi Geliştirdi

Virginia Tech araştırmaları kapsamında Boston Dynamics tarafından Procon Consulting sponsorluğunda geliştirilen otonom robot Spot, şantiyelerde inşaat sürecini uzaktan izlemek için geliştirildi.

Virginia Tech ve Myers-Lawson School of Construction öğrencileri, dinamik inşaat ortamlarında sistematik veri toplamaya öncülük etmek için otonom robot teknolojisinden yararlanarak geleneksel olarak insana bağlı, yoğun emek gerektiren ve hataya açık süreçlerin iyileştirilip iyileştirilemeyeceğini araştırıyor. Ekip, gereken işletim prosedürlerini, robotları bu kapasitede kullanmanın fırsatlarını ve sınırlamalarını içeren ilk bulgularını kısa süre önce yayımladı.

Şantiyelerde Robotik Teknolojilerden Faydalanmak

Myers-Lawson School of Construction’da yardımcı doçent ve projenin baş araştırmacısı Kereshmeh Afsari, şantiyelerde robotik teknolojilerden faydalanılmasının birçok heyecan verici fırsatlar sunabileceğini dile getirdi. İnşaat sürecini otonom yollarla uzaktan izlemenin ve doğruluğu daha kesin veriler elde etmenin yanı sıra, ulaşılması zor veya tehlikeli iş sahalarına erişmek mümkün olacak ve insanlar kapasitelerini başka görevlere yönlendirebilecek.

Veri modelleme çalışmalarına öncülük eden Ph.D. Srijeet Halder, gelecekteki uygulamaların, uzaktan denetimlerden coğrafi konum belirlemeye, bakım çalışmalarından gaz sızıntılarını güvenli bir şekilde tespit etmeye kadar birçok fayda sağlayabileceğini belirtiyor. Ancak etkinliği ve güvenliği artırmak için otonom robotların operasyon limitleri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Öğrenciler ve araştırmacılar, şantiyelerde uzaktan kumanda ile geziniyor, Spot’ın üzerine monte edilmiş kamerayı ve HoloBuilder inşaat izleme uygulamasını kullanarak 360 derecelik fotoğraflar çekiyor. Veri toplama sürecini otomatikleştirmek için uygulamaya 2B kat planları yükleniyor ve operatör, verilerin toplanacağı yerleri işaretliyor. Uygulama içinde toplanan veriler doğruluk açısından analiz ediliyor ve proje paydaşlarla paylaşılıyor.

Ekip, gelişmekte olan teknolojileri sürekli olarak araştırmayı, mimari, mühendislik, inşaat ve operasyon teknolojisi çözümleri arasında birlikte çalışabilirliği geliştiren robotik, otomasyon ve bilgi sistemleri standartlarının gelişimini teşvik etmeyi hedefliyor.

Araştırma projesinin 2021 sonbaharında sonuçlanması bekleniyor.

İlgili Yazılar
Haber

Pencere, Kapı ve Cam Sektörleri 12-16 Kasım 2022 Tarihleri Arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde

2 Mins read
Reed Tüyap tarafından, PÜKAD (Pencere ve Kapı Sektörü Derneği), PÜKAB (Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği) ve GALSİAD (Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş…
Haber

Şişecam Çevre Dostu "Sırma Su Şişesi" Tasarımıyla Ödül Aldı

1 Mins read
Cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyuncusu Şişecam, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen XONE Design Awards’ta çevre dostu…
Haber

VitrA ve Tom Dixon İş Birliğine Wallpaper*’dan Sonra Red Dot Ödülü

1 Mins read
Londra Tasarım Madalyası sahibi Tom Dixon’ın VitrA iş birliğiyle geliştirdiği yeni Liquid koleksiyonunda yer alan karolar, dünyanın en eski ve prestijli tasarım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir