MimariProje

Sakarya Stadyumu

Sakarya’da inşa edilen 28.000 seyirci kapasiteli stadyum Alper Aksoy Architects tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Sakarya Stadyumu’nun içinde bulunduğu alan, şehrin kuzey doğusundan geçen Sakarya – Karasu yolu üzerinde, şehir merkezine yaklaşık 3 km mesafededir. 17 Ağustos 1999 depreminde büyük kısmı hasar gören kent, yeniden yapılanma kapsamında şehrin çeperlerine doğru ilerlemektedir. Bu bağlamda yeni stadyum kentin gelişim bölgesinde konumlandırılmıştır.

Türkiye Ulusal Stadyum Programının bir parçası olarak inşa edilen yapının tasarım kurgusunda, kentin deprem sonrasındaki yeniden yapılanmasının sembolü olması amaçlanmıştır. Bu bağlamda stadyumun “sağlamlık ve hafiflik” algısının güçlü olmasıyla beraber, güncel ihtiyaçlara uygun olarak UEFA VE FIFA standartlarına cevap verecek nitelikte olması hedeflenmiştir.

Eliptik plana sahip binanın yapı kabuğunu oluşturan ikincil cephe, çatı ve kanopi modüler çelik taşıyıcı sistem, tribünleri betonarme prekast sistem, tribün arkası hacimleri ise konvansiyonel betonarme sistem olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Yapı kabuğundaki çelik sistemin üzeri Sakaryaspor’un renklerinde yarı geçirgen membran malzemelerle kaplanmış, cephe ve çatıdaki çelik örgü led ışıklarla aydınlatılmıştır. 236 metre en ve 272 metre boya sahip stadyumda çatıdaki kanopi toplam 41.500 m2 alana sahiptir.

Yapı tasarımında binaya gölge düşüren yarı geçirgen membran çözümü ve çatı yüzeyinin oluşturduğu kanopi ile beraber bina kabuğunun yaz aylarında aşırı ısınmasının; Kış aylarında ise membran yüzeyin rüzgar kıran vazifesi görmesiyle yapının aşırı soğumasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Böylece stadyumda istenilen iklimsel konfor koşullarının sağlanması hedeflenmektedir. Tasarlanan bu ikincil cephe aydınlatma öğeleriyle desteklenerek, yapıda bir arayüz oluşturulmuş ve stadyumun kent silüetindeki kimliği vurgulanmıştır.

Sakarya Stadyumu; toplam 128 bin metrekare imar alanı olan arsa üzerine inşa edilmiştir. 2 ayrı kattan oluşan tribünde 21 bin seyirci koltuğu, 661 VIP seyirci koltuğu, 7.105 UEFA Club koltuğu bulunmaktadır. Bununla birlikte seyirci kapasitesinin 28.000 kişiden 33.000 kişiye artırılabilmesi için bütün tribünlerin bittiği en üst kotta rezerv alan bırakılmıştır. 262 koltuk kapasiteli loca bölümü ise 1. kat tribünle 2. kat tribün arasında batı tribününde konumlandırılmıştır. 360’ı kapalı olmak üzere 1.445 otopark, 15 araçlık otobüs parkı ve canlı yayın otoparkı yer almaktadır.

Stadyumda otoparkın bulunduğu bodrum kat dışında dört kat bulunmaktadır. Zemin katta mağazalar, idari birimler, depolar, güvenlik birimleri, organizasyon birimleri, tamir-bakım birimleri, sporcu hacimleri, seyirci, basın, protokol ve VIP girişleri konumlanmıştır. Üst katlarda ise seyirci fuayeleri, yeme-içme alanları, localar, protokol salonları, basın çalışma alanları vb. yer almaktadır. Stadyumun batı tribününün 5.katında ise canlı yayın ve acil müdahale birimlerinin olduğu yönetim merkezi bulunmaktadır.

Çok amaçlı olarak hayata geçirilen stadyumda, restoran, büfe gibi sosyal alanların yanı sıra çoklu bilet satış gişeleri mevcuttur. Stadyumun kuzey-güney ve doğu tribün girişlerine mağazalar yerleştirilmiştir.

Süper Lig ve UEFA standartlarındaki bu stadyum sadece maçlarda değil, ekonomik anlamda eğlence merkezi ve olası doğal afetlerde ise barınak olarak kullanılabilecektir.

Stadyum işlevinin dışında, peyzajda yaratılan yeşil alanlar, aktivite alanlarıyla da kentin gündelik yaşantısında odak noktası üstlenebilecek bir kullanım olanağı sunmaktadır.

İlgili Yazılar
İç MekanProje

Karaköy Lokantası

2 Mins read
2000 yılından bu yana gündüzleri esnaf lokantası, akşamları ise modern meyhane olarak varlığını sürdüren Karaköy Lokantası’nın aynı sokak üzerinde taşındığı yeni mekânı,…
MimariProje

CAJA by Maxx Royal

5 Mins read
Bodrum – Türkiye’deki pastoral koylardan birinde yer alan ve GEOMIM & GEO_ID işbirliğinde tasarlanan CAJA by Maxx Royal, uzun süreli konaklama hizmetlerine…
İç MekanProje

JUSTWork Paylaşımlı Ofis

1 Mins read
JUSTWork, İstanbul Meydan AVM’de yer alan “Yeni Jenerasyon Ofis Kampüs” modelini ilk defa Türkiye’ye getiren paylaşımlı ofis yapısıdır. Atölye A Mimarlık tarafından…
×
Çatı - CepheÜrün

Serge Ferrari: Kompozit Mesh Cephe Teknolojisi